Niet interen op spaargeld bij alimentatie
Tijdens de scheiding vraagt de vrouw partneralimentatie tot het moment dat ze werk vindt waarmee ze voldoende kan verdienen. De man vindt dat ze het verdeelde spaargeld moet gebruiken en weigert alimentatiebetaling. Met onze familierechtspecialist oordeelt de rechter dat de vrouw niet hoeft in te teren op het spaargeld, omdat de man evenveel heeft overgehouden.
Vanwege de scheiding heeft het echtpaar de woning verkocht met een mooie opbrengst, die ze gelijk hebben verdeeld. Tijdens het huwelijk hebben ze samen een kaaswinkel gerund, die al eerder verkocht was. Sinds die verkoop van de winkel ontvangt de man AOW en lijfrente. De vrouw zoekt nieuw werk maar heeft dit nog niet gevonden en vraagt daarom alimentatie. Hoewel de man volgens de rekenmethode partneralimentatie kan betalen weigert hij dit. Hij meent dat de vrouw kan leven van haar spaargeld: haar aandeel in de verkoop van de woning. De vrouw vindt dit niet eerlijk omdat de man evenveel geld aan de verkoop heeft overgehouden en dit spaarsaldo niet hoeft aan te breken.
Onze familierecht-advocaat start een alimentatieprocedure. Met haar vindt de rechter dat de vrouw niet hoeft in te teren op haar spaargeld omdat ook de man vermogen heeft gevormd vanwege de scheiding. De man wordt veroordeeld tot betaling van alimentatie naar draagkracht.
In deze procedure gaat het over behoeftigheid van partneralimentatie: kan de alimentatiegerechtigde in het eigen onderhoud voorzien via werk (vinden) of uit het vermogen? Onder sommige omstandigheden is het redelijk dat een alimentatiegerechtigde zichzelf onderhoudt uit het bestaande vermogen. In dit geval was dit niet zo omdat het voormalige echtpaar evenveel vermogen overhield aan de scheiding.
Vragen over familierecht?
Onze advocaten regio in Woerden/Utrecht adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer. Wilt u meer weten, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.