Pensioen lang na scheiding afgedwongen
Jaren geleden zijn bij een scheiding geen afspraken over de verdeling van pensioen gemaakt, ondanks dat dit had gemoeten. Onze cliënte vraagt 20 jaar later haar deel, nadat haar ex-man met pensioen is gegaan. Spoorlaan Advocaten heeft alsnog verdeling van het pensioen bewerkstelligd. De cliënte ontving haar achterstallige aandeel met indexering en zal voortaan maandelijks haar volledige portie ontvangen.
De vrouw realiseert als haar AOW ingaat dat bij haar toenmalige scheiding geen afspraken zijn gemaakt over de pensioenverdeling. Omdat haar ex-man een veel groter pensioen opbouwde dan zijzelf, is dat nadelig. De ex-man is niet bereid meer om mee te werken aan verdeling van het pensioen.
Onze familierechtadvocaat wijst de man erop dat hij verplicht is om mee te werken. Hij moet medewerking verlenen aan een (te late) aanvraag bij zijn pensioenfonds om alsnog over te gaan tot verevening van het pensioen. Als dit niet lukt, is de man wettelijk verplicht is om de vrouw rechtstreeks haar deel te betalen. Als Spoorlaan Advocaten Woerden een procedure aankondigt, kiest de man uit Nieuwegein eieren voor zijn geld. De vrouw uit IJsselstein ontvangt met terugwerkende kracht haar maandelijkse deel van het pensioen.
Wettelijk bestaat bij scheiding recht op een deel van het pensioen dat de ander tijdens het huwelijk opbouwt. Normaal gesproken vragen de ex-partners na de scheiding aan de wederzijdse pensioenfondsen om het per persoon opgebouwde pensioen te verevenen. In principe moet zo’n aanvraag binnen twee jaar na de scheiding zijn ingediend. De pensioenfondsen rekenen dan het pensioendeel per persoon uit. Op het moment dat het pensioen wordt uitgekeerd, ontvangt ieder zijn/haar deel. De ex-partners hebben onderling dan niets meer met elkaar te regelen.
Als de zogenaamde verevening niet op tijd is aangevraagd hoeft het pensioenfonds de uitbetaling na de pensionering niet te verdelen. Wettelijk moet degene die het (dan dus volledige) pensioen ontvangt, de ander het opgebouwde deel betalen.
Vragen over familierecht?
Onze advocaten regio in Woerden/Utrecht/Nieuwegein/IJsselstein adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, pensioen, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer. Wilt u meer weten, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met onze advocaten of mediators familierecht.